30 Aralık 2012 Pazar

Özgürlük ve doğruluk bilgesi Tyanalı Apollon

Özgürlük ve doğruluk bilgesi Tyanalı Apollon:

Prof.Dr. Asım Tanış yazısından Tuanalı Apollonu ve Tuanayı tanımak için TIKLA http://www.asimtanis.com

TYANALI APOLLON

BENİM KİM OLDUĞUMU ÖĞRENDİKTEN SONRA DEĞİL ÖĞRENMEDEN ÖNCE DE KİBAR OL!

GÖNÜL YÜCELİĞİ, İNSANLAR ARASINDA VAROLAN,
EN GÜZEL ŞEYDİR AMA ÖĞRETİLMEZ!

21.08.2004 günü yaptığım konuşmanın
Tyanalı Apollon’la ilgili bölümünden:

Atatürk, Tyanalı Apollon

"Nasıl, Türk soyunun yetiştirdiği, yalnızca hepimizin değil, dünyanın en ünlü kişilerinden birisi olan yüce Atatürk, aklını, mantığını, bilgisini kullanarak, Türk'ü uçurumdan döndürüp ona yeryüzünde yaraşır yerini verdiyse, Türkiye'yi büyük yapmışsa, eski, Tyana kentinin, 2000 yıl önce, yetiştirdiği, dünyanın en ünlü kişilerinden olan, filozof Apollon, düşünceleriyle, davranışıyla, kişiliğiyle, Tyana'yı, Tyana adını dünyada ünlü kılmıştır.”
Her açıdan olumlu kişiliğiyle, düşünceleriyle, davranışıyla, gerek yaşadığı dönemde gerekse sonra, birkaç yüzyıl Roma ve Bizans imparatorluklarını, hıristiyanlığı, müslümanlığı bile etkilemiş, hiçbirhiçbir zaman savaşı, şiddeti öğütlememiştir. Geçmişin en büyük en önemli kişilerinden olup yedi bilge arasına konmuştur.
Yaşamının temizliği, öğretisinin soyluluğu, ahlak açısından doğru kişiliğiyle, hemen herkesin sevgisini ve saygısını kazanmış, son derece insancıl, özveri ruhlu, her türlü bilgiyle donatılmış, gerçek anlamda bir bilge, ayırım yapmayan, bireyselliği silen, topluma yönelik, hoşgörülü, yani, sözün tam anlamıyla, 3.binyıl insanlığının arayış içinde olduğu bir kişiydi.
Özgürlüğü, bilgiyi, doğruluğu, her şeyin üstünde tutan, doğru bildiğini, hapiste, krallara karşı bile, hiç çekinmeden, açıkça söyleyen, kimseden korkmayan, gerçek özgürlüğün, göstermelik değil, gerçek demokrasinin, simgesi, insanların beyinlerini yıkayıp onları karanlığa değil,hep aydınlığa götürmek için çalışan, Evrensel barış ve özgürlük bilgesidir.
Tyanalı Apollon, Tyana/Kemerhisar (dolayısıyla Niğde İli) açısından, şu sırada, dünya çapında, her şeyden çok, en kısa zamanda, en çok ilgi çekecek, uyandırabilecek, güncel olabilecek ayrıntıdır. Yeter ki bu ayrıntı en uygun biçimde sunulabilsin.

Bakan’ın söyledikleri:

"... Şimdi değerli hocamız Asım TANIŞ Tyanalı Apollon'u anlattı bize. Tyanalı Asım Hoca tam bir Tyanalı tavrı gösterdi. Açık, net, berrak, kararlı ve yürekli bir tavır sergiledi. Kendisine çok teşekkür ediyorum. Bilimden yana, bilgiden yana kendi tavrından emin ve bilgiyi inceleyen bir tutum gösterdi ve onun sayesinde gerçekten çok önemli bir şey öğrendim. Dürüstçe söylemek gerekirse ben Tyanalı Apollon'un böylesine kapsamlı, böylesine kavrayıcı, bu günün dünyası için de son derece geçerli yaklaşımlar öneren bir filozof olduğunu bilmiyordum. Bu sayede burada bunu da öğrendim.
Şimdi aklıma bir şey geldi. Tam da hocamızın söylediği gibi burda sadece mekanı geçmişten bugüne kalan özellikle Roma Döneminden kalan kalıntıları korumaktan, ön plana çıkarmaktan daha önemli olan şey, Tyanalı Apollon'u ön plana çıkarmak, onun felsefesini açığa çıkarmak, bu düşüncenin ana yurdu olarak Kemerhisar'ı, Niğde'yi ön plana çıkarmak.
İşte yapmamız gereken bu. Burada size bir şey öneriyorum.
Aslında bizim yapmamız gereken şey, belli aralıklarla, burada "FELSEFE ŞÖLENİ" düzenlemek. Bu felsefe sempozyumu, felsefe etkinlikleri dizisi olarak da yapılabilir ve bütün dünyadan da felsefeye ilgi duyan insanları, felsefecileri çağırırsak ve her dönem, yani 2 yılda bir mi yoksa 3 yılda bir mi yaparız, özel bir konu seçsek, bu konu etrafında dünyaya bir mesaj iletsek bence çok önemli bir şey yapmış oluruz. Dünyanın bize ilgi duyması bakımından, bölgeye ilgi duyması bakımından da, nitelikli bir ilgi alanı yaratmak için de gerçekten çok önemli bir şey yaparız. Bunu yapmak bağlamında benden beklenecek ne varsa ben yapmaya hazırım...."


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder